top of page

Roman Kreuziger a jeho nej z Tour de France

Aktualizováno: 8. 11. 2021



Největší cyklistický závod planety. Nejsledovanější v nejvíce zemích světa. Nejstarší ze všech tří Grand Tours. To je Tour de France. A jaká jsou nej českého cyklisty s nejvíce starty na „Staré dámě“ Romana Kreuzigera?

Nejoblíbenější kopec

Na Tour je spousta ikonických kopců, a když jste v kondici, vždycky je přejedete dobře. Na Mont Ventoux se mi podařilo jednou nebo dvakrát skočit do desítky, kdy to bylo v závěru Tour, takže když bych měl říct jeden kopec, bylo by to Mont Ventoux.

Nejobávanější kopec

Tourmalet. Ať z jedné nebo z druhé strany, je vždycky nekonečný. Je to hrozně dlouhý kopec, je hodně vysoko, takže síly tam dochází rychle. I když to vypadá, že je člověk v pohodě a už si myslí, že je skoro na vrcholu, poslední tři kilometry jsou strašně dlouhé a těžké.

Nejhorší zážitek na Tour de France

Zažil jsem pád v roce 2011 kdy se Maxim Iglinsky zachytl o nějakou kameru v první etapě a šli jsme k zemi všichni. Většinou jsem Tour projel dobře právě kromě roku 2011, kdy jsem spadl v první a pak i v šesté etapě. Tam spadl myslím i Bradley Wiggins. Dojel jsem ji celou se zlomenou člunkovou kostí. To bylo utrpení, takže tato Tour příjemná nebyla. Ale většinou jsem si ji užil a snažil se dojet do Paříže, protože atmosféra tam bývá neuvěřitelná. Zažil jsem tu loňskou bez diváků. Když jsme tam dojížděli na kopce, kam nepustili vůbec nikoho, bylo to smutné a určitě nám ty davy v kopcích chyběly.

Město, které mi nejvíc utkvělo v paměti

Paříž. Poslední etapa, i když se říká, že se nezávodí, se jezdí vždycky strašný bomby a určitě je to etapa, která platí. Když se tam závodníkovi podaří dojet, atmosféra je tam skvělá.

Nejemotivnější moment z mých účastí na Tour

Rok 2013, kdy se nám dařilo jako týmu, i když jsme s Albertem Contadorem nevyhráli. Ale byli jsme tam dlouho, bojovali jsme o pódium a já jsem jí prošel velice dobře. Měl jsem tam skvělé výsledky v etapách. Takže celkově ročník 2013.

Nejoblíbenější jídlo, které pro mě vždy bylo za odměnu

Týmy mají na Tour své kuchaře, kteří jsou skvělí, a já jsem se těšil na každou večeři. Jídlo je tam pestré a chutné. Takže nedokážu říct nějaké konkrétní. Ale myslím, že nejlepší bylo, když jsem se vrátil domů a mohl si v Plzni zajít na pivo a tatarák.

Nejoblíbenější část Francie, kde se mi jezdilo nejlépe

Určitě to nebyly Pyreneje, ty jsem nesnášel, protože tam bylo vždycky hrozné vedro, dusno. Ale Alpy jsou skvělé.

Nejlepší sportovní ředitel, kterého jsem na Tour měl

Bjarne Riis, i když byl manažer a ne přímo sportovní ředitel. Byl velký stratég, žil Tour se závodníky. Sportovní direktoři jsou si hodně podobní, ale Bjarne měl něco navíc.


Foto: Markéta Navrátilová

 



438 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page