top of page

Tour: Moderní technologie výrazně mění cyklistiku

Aktualizováno: 12. 7. 2019




Sledovat cyklistiku před dvaceti lety a dnes je výrazný rozdíl. Díky vymoženostem moderní doby máme my, televizní diváci a uživatelé sociálních sítí, mnohem lepší přehled o tom, co se na trase děje. Důkazem toho je nyní i Tour de France, kde jsou díky společnosti Dimension Data I NTT k dispozici údaje, o kterých jsme si mohli dřív nechat jen zdát. Nejvyšší a průměrné rychlosti závodníků, rychlost větru a jeho vliv na jezdce, odstup balíku od úniku, pohyb cyklistů v pelotonu, ale i velmi přesné predikce umístění v jednotlivých etapách.

Sledujte Twitter @letourdata

Tour de France je největším světovým cyklistickým závodem. Spousta fanoušků se jede podívat přímo na jednotlivé etapy, ještě mnohem víc jich ji ale sleduje v televizi a v mobilních telefonech prostřednictvím sociálních sítí. Aby bylo co sledovat, jsou potřeba různá data, statistiky a další zajímavosti.


„Je celá skupina nových fanoušků, kteří už nemají čas dívat se na televizi, minimálně čtou noviny a chtějí mít data o oblíbeném závodníkovi či týmu, chtějí je mít on-line, chtějí se o nich bavit na sociálních sítích, komentovat je. Rádi proto měníme tradiční způsob přenosu dat do nové dimenze,“ říká k tomu generální ředitel Dimension Data ČR Petr Hübl.

Na loňské Tour poměřili síly elitní novináři se strojovou predikcí Dimension Data. Tipovali první tři závodníky v jednotlivých etapách. Přesnější byli novináři - ale jen o 5 procent!

Z motorky přes vrtulník až k fanouškovi

Společnost, která je technologickým partnerem Tour, v průběhu závodu sbírá data o pohybu každého jednotlivého závodníka a mění je v reálném čase ve statistiky a infografiky. „Od doprovodného motocyklu závodníci vidí, jaké je pořadí nebo rychlost. My to pro fanoušky posouváme o úroveň výš. Toho jsme dosáhli tím, že jsme zapojili spoustu nových technologií, které by tenhle zážitek měly akcelerovat. Znamená to, že doprovodné motocykly tam jsou stále, ale mají trošku jinou úlohu. Ze senzorů, které má každý závodník pod sedlem, sbírají data, ta posílají přes helikoptéru do našeho mobilního datového centra, tam my je předzpracujeme a posíláme dál do dalších datových center, kde probíhají analýzy,“ vysvětluje Petr Hübl.


V centrech Dimension Data údaje zpracují, dají jim vizuální podobu a to celé pak pošlou do světa. Prostřednictvím mobilních aplikací, na webové stránky, používají se v televizním vysílání, ale k dispozici je mají také ředitelé jednotlivých týmů.


Výhoda - data v reálném čase

K servisu, který máme k dispozici nyní při Tour de France 2019, samozřejmě vedly postupné kroky. „Nejprve jsme měli spoustu dat, dokázali jsme je v reálném čase prezentovat, přenášet je a zároveň jsme měli jejich analýzy, ze kterých jsme byli schopní vyčíst, co se v závodě děje. Ale podstatné bylo, že poprvé v historii televizních přenosů v cyklistice jsme měli data v reálném čase,“ popisuje vývoj generální ředitel.


Další krok - předvídání

Technologie i požadavky fanoušků se ale stále vyvíjí a nebylo tak možné se spokojit jen s přenosem dat samotných. „Začali jsme proto dělat prediktivní analýzy. To znamená, že podle historie jednotlivých závodníků, profilů tratí i počasí jsme dokázali dělat predikce na úspěšnost jednotlivých závodníků v dané etapě.“


Data jsou sice skvělá věc, ale pro stále náročnějšího diváka je potřeba je také hezky zabalit. „A protože jsme chtěli zprostředkovávat i další zážitky, tak jsme přišli s nápadem připravit animace toho, co se v závodě děje. Chtěli jsme umožnit, abychom fanouškům na konci etap umožnili se do většího detailu podívat na vývoj posledních několika málo metrů, aby na to měli víc času a také získali nějaká srovnání mezi jednotlivými závodníky,“ doplňuje Petr Hübl.


Jedním z prvních výstupů byla data z hromadného pádu při Tour v roce 2015. „Měli jsme údaje o tom, co se tam dělo, věděli jsme, jakou rychlostí jednotliví závodníci jeli a potom jsme tato data posílali médiím a na sociální sítě. A byli jsme schopní monitorovat provoz na sociálních sítích, což zase zajímá organizátory.“


Údaje o každém závodníkovi

Aby bylo možné dát všechny analýzy a predikce dohromady, je potřeba sledovat každého závodníka. Možná jste se někdy divili, co to mají cyklisté pod svými sedly za krabičky…

„Sledujeme každého jezdce. Největší rychlost, průměrnou, jeho aktuální pozici na trase, akceleraci a spoustu dalších dat,“ říká Hübl. Stejné informace jsou k dispozici i o jediném českém zástupci v pelotonu - Romanu Kreuzigerovi.



Poslední novinky

A jaké jsou nejaktuálnější technologické novinky, na které se mohou cyklističtí příznivci při závodech těšit? „Umíme zajímavé situace převést do animace, kde pak např. vidíme, jak se jednotlivý závodník choval během časovky, jaký byl vliv větru, jak pršelo a podobně. Nebo jsme schopní sledovat vývoj úniku, jestli se chytí nebo ne a jak se to v průběhu etapy vyvíjí. I letos budeme při Tour prezentovat nové technologie a jejich využívání tak, abychom zážitek posílili,“ zakončuje generální ředitel.

Roman Kreuziger (Getty Sport pro Team Dimension Data)
Sledujte Twitter @letourdata.

347 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page